Lounas antaa parhaimmillaan pitkäkestoista energiaa loppupäivään

Blog

Energiantarve ja sopivat ateriavälit ovat yksilöllisiä asioita, joihin vaikuttavat aineenvaihdunta, se kuinka paljon liikkuu ja minkälaista työtä tekee, mutta myös esimerkiksi unen määrä. Aikuiselle suositellaan usein noin viittä ateriaa päivässä ja noin 3 tunnin ateriavälejä. Liian pitkät välit saattavat aiheuttaa ahmimista ja sitä kautta jopa lihomista, vaikka toisin saattaisi kuvitella. Kun ruokaa syödään silloin kun ollaan kohtuullisen nälkäisiä, tulee valintoja ruoan määrästä ja laadusta usein tehtyä järkevämmin. Moni sanoo, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Mielestäni kuitenkin kaikki päivän ateriat ovat tärkeitä ja ansaitsevat oman arvostuksensa. Tässä artikkelissa kerron, minkälainen on järkevästi koostettu lounas.

Keskipäivän aterian on parasta olla kevyt ja pienehkö

Lounas antaa monille meistä tervetulleen tauon päivän töihin. Silloin istutaan hetkeksi miettimään jotakin muuta kuin työtekoa tai arjen askareita. Keskipäivän aterian on tarkoitus tuoda lisää energiaa, jotta jaksaa tehdä vielä iltapäivänkin askareet. Monet kuitenkin kokevat lounaanjälkeistä väsymystä, joka usein johtuu vääränlaisesta ruoasta tai liian suuresta annoksesta. 

Tällä yhdellä päivän pääaterioista on tärkeää koota lautaselleen melko kevyt ja proteiinipitoinen annos. Proteiinin lisäksi lautaselle kannattaa valita kuitupitoisia ruokia, jotka täyttävät vatsaa ja pitävät huolen suolen normaalista toiminnasta. Palkokasvit, täysjyvävilja ja erilaiset vihannekset sekä raakoina että kypsennettyinä ovat erinomaisia valintoja iltapäivän energiatasoa ajatellen. Täysjyväviljojen ansiosta verensokeri pysyy tasaisena etkä väsähdä yhtäkkisen sokeripiikin laskemisen seurauksena. Hyvälaatuiset, pehmeät rasvat ovat tärkeitä, mutta liian rasvainen ruoka väsyttää helposti. 

Lautastaan ei kannata täyttää liian täyteen, sillä suuri määrä ruokaa yhdellä kertaa tuo monellakin tasolla painavan tunteen, jonka jälkeen työnteon jatkaminen voi olla vaikeaa. Annos on parempi pitää mieluummin hieman liian pienenä ja varata iltapäivälle terveellinen välipala, kun nälkä taas iskee. Sopivan määrän syömiseen auttaa se, että syö tietoisesti, eli ilman vaikkapa puhelimen tai tietokoneen kaltaisia häiriötekijöitä. Jos mahdollista kannattaa syömiselle varata myös reilusti aikaa, jotta voi pureksia rauhassa ja pitää pieniä taukoja, joiden aikana aivot ehtivät rekisteröidä vatsaan päätyneen ruoan määrän ja signalisoida kehoa, kun se on saanut tarpeeksi ravintoa.

jaa  

20 November 2020

Blogi ravintola-alan historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta

Pidätkö sinäkin ravintoloissa syömisestä? Hyvä, sitten olet tullut oikeaan paikkaan, nimittäin ravintolamaailman sukeltavan blogini pariin. Blogissani kerron ravintola-alasta laajasti. Käsittelen muun muassa sen historiaa sekä tulevaisuuden näkymiä. Miten ala ja kuluttajat ovat muuttuneet aikojen saatossa? Mitä alalla tulee tapahtumaan tulevaisuudessa? Riittääkö sillä edelleen työpaikkoja, entä asiakkaita? Itse uskon ravintola-alan kukoistuskauden vasta alkaneen. Ihmisten käsitys syömisestä on muuttunut. Haluamme yhä laadukkaampaa ruokaa ja arvostamme sitä enemmän. Meillä on myös enemmän rahaa käytössämme. Ravintolassa tarvitaan aina ihmistä, eikä sen töitä voi kokonaan ulkoistaa roboteille. Sillä täydellisen makunautinnon luomiseen tarvitaan aisteja, joita roboteilla ei ole. Jos ravintola-ala kiinnostaa sinuakin, tule ihmeessä lukemaan mitä minulla on siitä sanottavanani.